Aan de slag met Therapie Amsterdam

Waarom kom je… nu?

Ons eerste gesprek is een kennismaking, een verkenning en de opzet voor een diagnose. Dat klinkt als veel werk, maar dat valt voor jou reuze mee.

Ik zorg dat je ontspannen bent en je op je gemak voelt in mijn praktijk Therapie Amsterdam. Dan zal ik je waarschijnlijk vragen waarom je nu komt. Dat komt; iedereen heeft zo zijn problemen, klachten en vragen. Soms speelt het zwaarder op, soms vergeet je het bijna. En af en toe is het zo zwaar dat je besluit: ‘en nu wil ik het anders.’ Ik wil graag weten wat dat bij jou was.

Ondertussen leer je mij ook kennen. Je kunt zelf inschatten wat je van mijn werkstijl vindt en of er een ‘klik’ is. Die ‘klik’ is even ongrijpbaar als belangrijk – het blijkt namelijk dat als behandelaar en behandelde elkaars taal spreken en op een lijn zitten, er een grote kans op succes is. Naar je gevoel luisteren dus.

Aan de hand van dit gesprek zal ik voor het tweede gesprek bij Therapie Amsterdam een werkhypothese opstellen.

De werkhypothese

Ik noem het graag een werkhypothese om duidelijk te maken dat het een richting is; een plan van aanpak om aan het werk te gaan bij Therapie Amsterdam. Dat tegelijkertijd open staat voor verandering, verschuiving van thema, ontwikkelingen of onverwachte gebeurtenissen.

De werkhypothese is een praatstuk; we overleggen, jij geeft aan wat je wel en niet aanspreekt en hoe jij er over denkt. Op die manier zetten we samen een werkmethode uit waar ik vakinhoudelijk achter kan staan en jij persoonlijk.

Therapie Amsterdam: aan de slag

De behandeling is oprecht altijd helemaal anders. Mijn cliënten spelen zo’n belangrijke rol dat ik onmogelijk over standaardprocessen bij Therapie Amsterdam kan spreken. Er zijn wel elementen die vaker terugkomen zoals cognitieve gedragstherapie en ACT.

Cognitieve Gedragstherapie

Het beste kan ik het uitleggen door de woorden uit te leggen: cognitief betekent ‘gedachten’ en gedrag ‘hoe je je gedraagt’. Veel klachten komen voort uit je gedachten die vervolgens je gedrag bepalen.

Het gaat mis omdat die gedachten niet kloppen bij de werkelijkheid. Om er achter te komen welke gedachten dan wel passen (en die je meteen helpen in jouw situatie) gaan we op onderzoek uit bij Therapie Amsterdam. Je komt er proefondervindelijk achter wat er zou gebeuren als je de dingen eens anders deed. Is het wel zo eng? Voelt het wel zo raar? Reageren ze wel zo anders? En hoe voelt het voor jou?

ACT

Wat ook vaker terugkomt is ACT. ACT staat voor ‘acceptance and commitment therapie’. Het helpt je meer grip te krijgen op je leven door de dingen te accepteren waar je nu eenmaal niks aan kunt doen en daar waar je wél iets kunt doen dat ook echt te doen. Veel mensen vechten tegen windmolens en dat is dubbel zonde: zaken waar je wél iets aan kunt doen krijgen minder aandacht en het vreet energie en levenslust.

Neem contact op met Therapie Amsterdam

Heb je nog vragen of wil je weten wat ik voor jou kan doen bij Therapie Amsterdam? Neem telefonisch contact op via 020 – 26 10 455 of vul het contactformulier in. Ik ben benieuwd naar je verhaal.