Wat kunnen GZ psychologen in Amsterdam voor je doen?

Je kunt met veel vragen, klachten en problemen terecht bij een psycholoog. Misschien heb je wel een heel concreet probleem waar je iets aan wilt doen, maar het kan ook goed zijn dat je een meer algemene vraagstelling hebt.

Het geheel van jij

Alhoewel je bij een psycholoog vooral aan je innerlijk werkt, gaat het niet alleen daarover. Bijna alle psychologen gaan uit van jou als mens; lichaam én geest. Veel psychische klachten hebben ook fysieke symptomen; van kramp in je nek tot een burnout. Sommige cliënten komen juist met een fysieke klacht – slapeloosheid, vermoeidheid, pijn in het lichaam. Klachten waar maar geen oorzaak voor gevonden wordt bij de huisarts. Logisch, want de oorzaak blijkt psychisch te zijn.

Niet zelf puzzelen

In veel gevallen heeft een cliënt wel een vermoeden in welke hoek zijn of haar klachten liggen. Toch is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om zélf de diagnose te stellen. Ik raad iedereen met klem aan daar niet aan te beginnen. Je kunt jezelf een hoop onnodige rompslomp op de hals halen als je via vrienden, een artsenbezoek en heel veel internetten zelf probeert je klacht te typeren. Vaak kom je echt tot de verkeerde conclusies en maak je je misschien onnodig bezorgd.

Wacht niet te lang om naar een psycholoog te gaan

Uit ervaring weet ik twee dingen. De eerste is dat iedereen die zich vragen stelt omtrent zijn innerlijk en daar hele goede redenen voor heeft (zelfs al weet je ze zelf nu nog niet). Je hoeft niet precies alles te weten voordat je om hulp vraagt. Dat is dan ook mijn tweede: het is onnodig en vaak ook onverstandig om lang te wachten met het benaderen van een specialist, de psycholoog.

Is het wel erg genoeg met me?

Stel ik me niet aan? En kom op, er zijn genoeg mensen die het veel erger hebben, ik heb toch niks gebroken? Het is vrij makkelijk je innerlijk te bagatelliseren, maar jij weet als geen ander dat je kop in het zand steken geen optie is. Als het niet goed gaat, gaat het niet goed. Ook al wil je nog zo graag van niet.

Dat je hier bent, is reden genoeg

Je bent hier op mijn website. Dat wil zeggen dat je vragen of problemen hebt. Het wil ook zeggen dat je je realiseert dat je dit niet alleen kunt. Dat is een nog veel grotere stap. Nu is het zaak een psycholoog te vinden die bij je past.

Misschien draal je nog wat rond in zelfdiagnose, twijfel, of onzekerheid; in dat geval wil ik je met klem verzoeken niet te lang te wachten en vul het contactformulier in voor een afspraak. Psychische klachten zijn hetzelfde als fysieke: als je er niks aan doet wordt het alleen maar erger.

Meer informatie over psychologen in Amsterdam

Als je meer wilt weten over psychologen, of als je een specifieke vraag over jezelf hebt, bel mij dan even voor een afspraak of stuur een e-mail naar GZ Psycholoog Amsterdam.