Depressie en somberheid behandeling bij GZ Psycholoog Amsterdam

Was het altijd al zo? Had je vader het misschien ook? Alsof de lucht een moeras is. En wat doet het er toe? Zo leeg als het om je heen is, zo vol is je hoofd, met watten vol vragen die herhalen en herhalen. Tot de ruis van somberheid bijna stilte is.

Alleen

Iedereen heeft je proberen op te beuren. Zonder resultaat. Mensen vermijden je nu. Logisch ook, echt veel hebben ze niet aan je. En iedereen die zijn best doet, gaat later gauw naar huis.

Veel oorzaken

Er zijn heel veel oorzaken die somberheid en depressie veroorzaken. Soms is het heel duidelijk, soms ‘zit het in de familie’ en soms is het nauwelijks te verklaren. En lijkt depressie helemaal geen depressie. Het is heel moeilijk om van jezelf te bepalen of je last hebt van somberheid. Veel klachten, zoals slecht kunnen slapen, vermoeidheid, moeilijk vooruit te branden, kunnen heel goed ander psychische of fysieke oorzaak hebben.

Daarom is het belangrijk om met deze klachten niet te lang rond te blijven lopen maar snel naar een psycholoog of bijvoorbeeld je huisarts te gaan.

Hulp bij depressie

Mensen met een depressie hebben veelal last van somberheid, slecht slapen, negatieve denkpatronen. Het wordt een vicieuze cirkel waar je niet meer uit komt.

We kunnen deze cirkel opsporen en doorbreken door te werken aan het verbreden van activiteiten in je dagelijkse routine, negatieve gedachten op te sporen en leren deze te weerleggen of te negeren, het piekeren te beperken tot een klein gedeelte van de dag en de gedachten om te buigen naar meer helpende gedachten. Ik stem de behandeling daarom niet alleen af op je klacht, maar vooral op jou.

Neem contact met mij op

Herken je jezelf of heb je een vraag? Bel of mail GZ Psycholoog Amsterdam voor een afspraak.