Stress- en burnout therapie bij GZ Psycholoog Amsterdam

Je lichaam neemt het stuur over. En zegt: “stop.” Iedereen met burn out weet dat waar een wil is, altijd een weg is. Je kunt niet alles dragen, hebt geen oneindige batterij. Waarom denk je lichaam dat gedaan heeft, jou ‘on hold’ zetten?

Urgent is niet belangrijk

De burnout is het gevolg van heel veel en heel lang verkeerd met jezelf omgaan. Niet alleen met werkdruk, maar ook met ‘voldoening’, ‘geluk’, weten dat urgent niet hetzelfde is als belangrijk. Rust is niet genoeg Veel mensen denken dat met een beetje (of veel) rust de klachten verdwijnen. Soms kan dat zelfs zo lijken. Maar als je niet iets wezenlijks aan je leven verandert, blijft het terugkomen. Op karakter kun je een eind komen, maar ook jouw energie is niet oneindig.

Wezenlijk veranderen

Terugkijkend realiseren veel mensen die hersteld zijn van een burnout dat ze vaak al jaren ongelukkig waren, niet deden wat ze wilden doen, niet de regie hadden over hun eigen leven. Niet op het werk, niet thuis, niet voor zichzelf. De burnout dwingt je jezelf de belangrijke vragen te stellen, op zoek te gaan wat er voor jou écht toe doet en daarnaar te leven. En natuurlijk spelen zaken als ‘nee kunnen zeggen’ en ‘balans houden’ ook een rol.

Vinden wat belangrijk is

De behandeling helpt je te hervinden wat jouw leven waardevol maakt, wat je het liefste doet en wat je met je leven wilt doen. Tegelijkertijd krijg je praktische handreikingen om je energie beter te beheren en je leven zo in te richten als jij dat wilt. En richt zich vaak op het leren stellen van grenzen, het leren fouten mogen maken, rust en pauze nemen. Het energie niveau te herstellen door de dagelijkse activiteiten in balans te brengen. Meer willen, minder moeten en meer genieten zodat je accu weer kan worden opgeladen. De combinatie van concreet aan de slag gaan en echt verdieping geven aan je leven, maakt de behandeling succesvol.

Herkenning van je klachten

Verzameling ongrijpbare klachten? Wees het voor. Misschien heb je nu nog geen burnout, maar herken je wel een aantal van de klachten die ik omschrijf. Misschien maak je je zorgen. In dat geval wil ik je dringend verzoeken te bellen of mailen met GZ Psycholoog Amsterdam.