Behandeling van je angstklachten door GZ Psycholoog Amsterdam

Je angst houdt je gegijzeld. En tegelijkertijd, diezelfde angst is je anker, je veilige thuis, waar je alles begrijpt en de wereld een orde kent die je kunt overzien. Jouw relatie met je angst is dan ook heel dubbel. Ja, je hebt zelfs angst voor jezelf-zonder-angst.

Soorten angsten

Angstklachten zijn er in alle soorten en maten. Voor alles dat bestaat, en ook heel veel dingen die niet bestaan, zijn mensen die er bang voor kunnen zijn. Dat levert soms moeilijke woorden op als selenofobie betekent angst voor de maan, ablutofobie betekent de angst om te douchen of in bad te gaan of sesquipedalofobie betekent de angst voor lange woorden. Als je er geen last van hebt kan het misschien raar klinken, maar iedereen met een gerichte angstklacht weet hoe écht, hoe overweldigend en allesomvattend zo’n angst kan zijn.

Drie angstsoorten

Er zijn grofweg drie angstgroepen:

  • gericht – je bent bang voor iets
  • geen echte richting – je bent bang, bezorgd, je piekert
  • een variatie op eerder genoemden – aan de angst zijn dwangmatige handelingen of gedachten
    gekoppeld. Soms gaan angstklachten gepaard met paniekaanvallen

Behandeling angststoornissen – wat kan je er aan doen

Stapje voor stapje gaat het beter

Er zijn veel manieren om angstklachten te behandelen. Één van de meest voorkomend is (of is gebaseerd op) cognitieve gedragstherapie. De behandeling van je gedachten (cognities) & je gedrag. Die therapie helpt je heel concreet bepaalde automatische reacties tussen jouw gedachten, je gevoel en je gedrag te onderzoeken én waar je wilt te veranderen.

Stapje voor stapje help je jezelf van je angst weg te groeien. Tegelijkertijd benaderen we de angst ook van de andere kant, als iets dat je houvast geeft in je leven en wat er gebeurt als die houvast wegvalt.

Heb je vragen over angst klachten?

Neem dan even een kijkje op het angst forum,angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst vraag stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen.

Contact

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over angst therapie?Bel dan voor een afspraak of stuur even een mail naar praktijk GZ Psycholoog Amsterdam.